Wielkie polowanie na pytony
14 stycznia 2013, 19:28Na Florydzie rozpoczęło się wielkie polowanie na pytona birmańskiego. Władze stanu ogłosiły 2013 Python Challenge, na który odpowiedziało 800 chętnych. W jego ramach myśliwi mają miesiąc na zabicie jak największej liczby pytonów. Główna nagroda zostanie przyznana za największego węża oraz za największą liczbę upolowanych zwierząt.
Lewatywa z pseudofekaliów zastąpi przeszczep?
11 stycznia 2013, 11:56Kanadyjscy naukowcy sporządzili koktajl gatunków bakterii ze zdrowego przewodu pokarmowego. Wg nich, może on zastąpić bakterioterapię fekalną.
Moja ci ona...
7 stycznia 2013, 12:15Samce pasożytniczej błonkówki Ooencyrtus kuvanae znakują samice do tworzonego ad hoc haremu. Gdy przyszły kochanek opuka jeden z czułków wybranki swoim czułkiem, inne samce obchodzą ją szerokim łukiem.
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych
Dobry rok IE, słaby Baidu
3 stycznia 2013, 13:19Ostatnie miesiące bieżacego roku były bardzo dobre dla Internet Explorera. Przeglądarka zakończyła rok z najlepszym wynikiem od sierpnia 2011. Drugim najpopularniejszym browserem jest Firefox, któremu po piętach depcze Chrome
Antybiotyk z pandy rodem?
31 grudnia 2012, 12:41Komórki odpornościowe pandy wielkiej wytwarzają bakteriobójczą i grzybobójczą katelicydynę-AM. Wg naukowców, można ją wykorzystać do walki z lekoopornymi patogenami.
Ser z ludzi
24 grudnia 2012, 12:32Christina Agapakis wyprodukowała ser, korzystając z kultur starterowych pozyskanych od ludzi. Zapomnijmy więc na chwilę o niebieskiej pleśni i zajmijmy się wszystkim, co mieszka pod naszą pachą, na stopach, dłoniach i nosach, bo tym pani biolog inokulowała świeże mleko.
Bakterie przyczyną otyłości?
19 grudnia 2012, 13:24Pojawia się coraz więcej dowodów wskazujących na to, że bakterie odgrywają kluczową rolę w... otyłości. Naukowcy z chińskiego Shanghai Jiao Tong University zajmowali się bardzo otyłym mężczyzną, który ważył 175 kilogramów i jego życie było zagrożone z powodu nadmiernej wagi
Mikrobiom zmienił się drastycznie w ciągu ostatniego stulecia
14 grudnia 2012, 12:05Badając mikrobiom sprzed co najmniej tysiąca lat, amerykańscy naukowcy sprawdzali, jakie pożyteczne bakterie mogliśmy utracić m.in. wskutek nadużywania antybiotyków.
Kierunek ma kluczowe znaczenie
11 grudnia 2012, 12:57Orientacja przestrzenna przeciwciała podczas wiązania z antygenem to dla bakterii kwestia życia i śmierci. Jeden z układów sprawia, że intruz jest niewidoczny dla komórek układu odpornościowego, które patrolują organizm. Drugi oznacza niechybny atak i fagocytozę. Wszystko zależy jednak od miejsca i liczebności.